top of page

Jak žít svůj sen?


JSME VE STŘEDU #10

Tentokrát krátké zamyšlení a video s Danem Frolcem


Lidé se mě občas ptají: "Jak jsi dokázal opustit korporátní svět a vysoce ohodnocenou manažerskou práci a přestěhovat se na Bali, abys mohl žít život, který miluješ? Je to inspirující, ale zároveň děsivé. Jak jste nad tím přemýšleli?"


Abych pravdu řekl, moc jsem nepřemýšlel. Přemýšlení je skvělé, ale obvykle neposkytuje dobré vodítko pro zásadní životní rozhodnutí. Proč? Protože k těmto rozhodnutím obvykle nemáme dostatečné a/nebo správné informace. Jak se budu cítit za 5 let? Co když dostanu nějakou nemoc nebo úraz? Co když se mi nový život nebude líbit? Určitě vás napadnou další otázky, na které neznáme odpověď. Pak nám tedy zbývá intuice a jakýsi “skok do prázdna.”


Opravdu jsem v tu chvíli moc nepřemýšlel. Viděli jsme s manželkou Green School na Bali a okamžitě jsme cítili, že chceme dát našim dětem příležitost projít si vzděláním jiným než na obvyklých školách. Vedlejším efektem našeho rozhodnutí bylo rozloučení se se světem velkých firem, opuštění mé vysoké manažerské pozice a tím i stálého platu, různých výhod a bonusů.



Samozřejmě jsem pak začal přemýšlet a plánovat, jak co nejlépe toto rozhodnutí provést. Mě vždy nebo skoro vždy práce bavila, tak jsem hned začal budovat vlastní projekty a zároveň žít život, kde mám více svobody, ale také více zodpovědnosti za zabezpečení rodiny a také za to, jak investuji svůj čas. Zatím (po sedmi letech) je to opravdu skvělé!


Lidé říkají: “řiď se svým srdcem” a já bych za sebe rád dodal “pokud můžeš."


Jinými slovy, pokud jsme si vytvořili dostatek finančních zdrojů, abychom mohli podporovat svůj vysněný život, ať už je jakýkoliv. Nebo pokud nám na penězích vůbec nezáleží. Důležité samozřejmě je, jak vnímáme slovo “dostatek” a jaký je sen, za kterým jdeme.


Nemusíme se nutně stěhovat na Bali nebo budovat rozlehlou farmu. Nemusíme se ani vzdávat práce v byznysu. Odvahu a srdce potřebují často i zdánlivě mnohem menší rozhodnutí. Na některá je potřeba připravit se finančně. Někdy investujeme kus svého pohodlí. Někdy svůj čas (třeba na dojíždění). Někdy kus něčeho, co můžeme nazvat “společenský status.”


Je dobré uvědomit si, co jsme ochotni investovat, abychom začali žít život podle svých snů a představ. A pokud potřebujeme zdrojů více, připravit se. A až příležitost přijde, můžeme nechat rozhodnutí na našem srdci.


How to live your dream - not easy but possible (11 min video zamyšlení s Danem, v angličtině)



Dan Frolec

CEO, poradce, mentor, autor, freediver, biker a dobrodruh naplno si užívající života žijící na Bali, MMM partner




Kam si můžete přijít pro další inspiraci?


Dlouhověkost a zdraví: Jde to ruku v ruce? - svižné setkání MMM INSPI 6.10.203 8-9:30, tentokrát s Davidem Vrbou

Učení (se) a midlife - ranní zamyšlení MMM INSPI 20.10.203 8-9:30, tentokrát s Ivetou Clarke

Báječný Midlife Premium - 12 týdenní jízda se zastaveními, inspirací od zajímavých hostů i mezi sebou navzájem, začínáme 5. listopadu


Věříme, že na midlife i léta po něm se můžeme těšit. Sami jsme na cestě. Hledáme, chybujeme a učíme se každý den. Přinášíme inspiraci, zajímavé zdroje i otázky, které provokují. Spojujeme zajímavé lidi, vytváříme prostor pro sdílení i hlubší zamyšlení. Pokud vás napadá kdokoliv, pro koho by tato inspirace mohla mít hodnotu, přepošlete mu link na tuto zprávu.


Chcete dostávat tipy “Jsme ve středu” pravidelně do e-mailu? Dejte nám vědět, zařídíme to.


bottom of page