top of page

Malá rozhodnutí, která přidají až 11 let života


JSME VE STŘEDU #1

Tentokrát s Davidem Vrbou


Chcete žít dlouho? Většina lidí odpoví kladně, a k tomu dodá “ve zdraví.”

Co bychom se měli naučit, aby tomu tak bylo? Místa zvaná “Blue Zones” by něměla uniknout pozornosti nikoho, kdo to se svým životem myslí vážně. Tato zapomenutá místa jsou plná inspirace a moudrosti, zachované po staletí díky odříznutosti od západního světa.



Náš život se skládá ze stovek malých rozhodnutí, která děláme každý den. Nemám k tomu žádnou statistiku, ale myslím si, že dřív to měli lidé z tohoto pohledu jednodušší. Žijeme dnes v době hojnosti a všeho na dosah. Lze na to nahlížet jako na výdobytek doby, ale také na největší nebezpečí číhající všude. A nejvíc, když děláme naše malá každodenní rozhodnutí.

Dříve se jedlo, co dům dal, a výběr byl omezený. Teď je lednička plná, a co hůře, plná věcí, které by naše babičky určitě nepoznaly. Do práce se chodilo pěšky, v noci (často i po obědě) se odpočívalo. Rodiny byly velké a místo školek se o děti starali prarodiče.

Vůbec netvrdím, že vše bylo idylické, ale myslím, že mnoho dobrého na tomto jednodušším životě bylo. Trochu mi to připomíná metaforu o vodě, dítěti a vaničce.



Potvrzují to právě Blue Zones, které možná ne zcela vědomě, ale velmi zajímavě kombinují výdobytky vědy (třeba moderní a dostupné medicíny) a moudra předků. Ta se týkají především stravy a běžného života.


Výsledkem je, že se v těchto oblastech žije cca o 10 déle než jinde. Je tu 10x více lidí, kteří se dožijí 100 let. Každý třetí oslaví devadesátku. A k tomu všemu ve výrazně lepší kondici. Výskyt rakoviny a kardiovaskulárních chorob je nižší o 20 % oproti USA. Lidi s demencí zde nepotkáte vůbec. Staříci a stařenky si život užívají v rodinném kruhu s pra, pra, pra vnoučaty až do posledního roku života.

Co tedy dělají v Blue Zones jinak? Rozhodují se dennodenně jinak, moudřeji. Ví, že jsme, co jíme. Proto jí zdravě, a jen do polosyta. Taky ví, že je třeba se přirozeně hýbat. Tak, jak nezapomínají na své tělo, nezapomínají ani na svou mysl. Ví, proč každé ráno vstávají, jsou vděční za to, co mají. Pečují o vztahy v rodině, v komunitě, k sobě a často k bohu.

Co ovlivňuje to, že dělají více dobrých rozhodnutí? Je to jejich vůle? Jsou opravdu moudřejší než my? Dan Buettner, který Blue Zones zpopularizoval, mluví o síle prostředí a je přesvědčen, že si Blue Zones prostředí můžeme vytvořit kolem sebe kdekoliv. Naše vůle je důležitá, prostředí, včetně volby našich přátel, ještě více.

V MMM jsme přesvědčeni, že právě midlife je období jako stvořené na změny, a chcete-li osobní transformace. Mluvím o změnách, které si řídíme my sami, které děláme vědomě na základě nových vědomostí a osobního příslibu, že se chceme rozvíjet, že chceme dělat více chytrých rozhodnutí. Ona rozhodnutí se mohou týkat právě našeho prostředí. Toho, co máme v lednici, kolik máme doma televizí, kolik času strávíme v lese …

Pochopení Blue Zones, poznání života v nich, může být skvělou inspirací pro nás, vědomé midlifery. Určitě to spadá do znalostí a dovedností každého, kdo chce žít dlouho, zdravěji, šťastněji a smysluplněji i v druhé polovině svého života.


Bluezones - 9 principů (krátké čtení)



David Vrba

CEO, konzultant, mentor, kouč, infopreneur, inspirátor, MEA Alumni, MMM zakladatel

Více o Davidovi zde




Kam si můžete přijít pro další inspiraci?


Dlouhověkost a zdraví: Jde to ruku v ruce? - svižné setkání MMM INSPI 6.10.203 8-9:30, tentokrát s Davidem Vrbou

Učení (se) a midlife - ranní zamyšlení MMM INSPI 20.10.203 8-9:30, tentokrát s Ivetou Clarke

Báječný Midlife Premium - 12 týdenní jízda se zastaveními, inspirací od zajímavých hostů i mezi sebou navzájem, začínáme 5. listopadu


Věříme, že na midlife i léta po něm se můžeme těšit. Sami jsme na cestě. Hledáme, chybujeme a učíme se každý den. Přinášíme inspiraci, zajímavé zdroje i otázky, které provokují. Spojujeme zajímavé lidi, vytváříme prostor pro sdílení i hlubší zamyšlení. Pokud vás napadá kdokoliv, pro koho by tato inspirace mohla mít hodnotu, přepošlete mu link na tuto zprávu.


Chcete dostávat tipy “Jsme ve středu” pravidelně do e-mailu? Dejte nám vědět, zařídíme to.


bottom of page