top of page

Midlife v číslech I


JSME VE STŘEDU #12

Přemýšlení nad výsledky průzkumu "Já a můj midlife", díl I


Je midlife krize nebo příležitost? Jaká hlavní témata midlifeři řeší? Do kolika let vlastně chtějí pracovat? Jak vypadá ideální práce pro druhou polovinu života? Čeho jsou připraveni se vzdát?


Pokud čekáte výsledek studie některé renomované univerzity, budete zklamaní. Nemáme (zatím ;-) dokonalé odpovědi. Prostě jsme v MMM “jen” sesbírali pohledy více než stovky midliferů, které zajímá téma midlife a jsme s nimi v kontaktu v rámci Modern Midlife Mentors nebo přes naši linkedin bublinu. Jak jsme zjistili, je to bublina velmi různorodá, přesto víme, že parametry průzkumu by odborníky ve výzkumu neohromily. To ale konec konců nebylo našim cílem. Hledali jsme inspiraci. Zajímavé momenty. Otázky, které můžeme rozpracovat dál.


Dnes přinášíme první dávku úvah, které se nám při diskusích nad výsledky honily hlavou. A možná i pár otázek k zamyšlení. Pro dnešek se vyklubalo téma Práce a druhá polovina života.


Vlastně z toho možná vznikne krátký seriál. Příště se můžete těšit na rozvoj, vztahy a osobní život, zdraví a psychická pohoda a určitě také na téma smysluplnosti - to se v tématech objevovalo nejčastěji.



Do kdy pracovat a co je vlastně ideální profesní náplň pro druhou polovinu života?

Začneme rovnou jedním zajímavým výsledkem. Minimálně do 70 let chce být profesně aktivní cca 70% dotázaných, 40% dokonce do 80 let nebo “klidně i dál, jak jen to půjde.” Překvapení? My v MMM máme radost.


Ruku v ruce s tím jde ale také informace o tom, co lidé chtějí v druhé polovině života dělat. Většina z nich počítá s tím, že se jejich profesní aktivity budou měnit, posune se jejich role nebo sníží množství času, které do práce dávají. Někteří mají vizi, jasnou a popsanou a směřují k ni, učí se nové věci a hledají cesty. Krásně se v jejich komentářích často skládají principy IKIGAI. Jiní zatím neví, přešlapují na místě. Nebo začínají skládat střípky a hlavní hodnoty, které by ta jejich budoucí práce měla obsahovat.


Často se opakuje přání posunout se k roli toho, kdo předává své zkušenosti dál. Někteří už hledají cesty, jak na to. Jak si uvědomit, co můžu a chci předávat. Jak to dělat moudře, s dopadem. A také jak ukázat světu, že lidské zkušenosti mohou mít velkou hodnotu i v našem často uspěchaném a super-rychle se měnícím světě.


Ne vždy jde o revoluční změny. Řada lidí má ráda práci, kterou dělá, jen se chce mírně posunout. Předat některé činnosti lidem okolo. Postupně snižovat úvazek.

50% lidí je připraveno odejít z role manažera. 34% lidí je ochotno jít do nižšího platu ve spojení se snížením úvazku nebo změnou role (a překvapivě to nejsou jen CEO a vyšší manažeři). 65% midliferů je připraveno postupně měnit své profesní zaměření. Často se objevuje slovo flexibilita.


Moc si vážíme všech otevřených odpovědí, popisů situací. Někteří jasně pojmenovávají, že nechtějí nebo teď dočasně nemohou, měnit nic výrazného. Třeba než děti dostudují. Než si uspořádají život a finance po rozvodu. Protože se starají o nemocné rodiče. Nebo prostě, než si rozmyslí, co dál. Ale už přemýšlení a třeba (znovu) poznávání svých silných stránek a hodnot může být velká změna. Ne ta viditelná na první pohled. Ale často o to důležitější.


Sigmoid křivka


Pokud chceme v budoucnu udělat změnu, je dobré se na ni připravovat mnohem dříve než dojdeme do bodu “B.” Získat nové kompetence, navázat nové kontakty. Ze začátku třeba jen po malých krůčcích. Klíčový je bod A. Moment, kdy je dobré začít. Tento bod leží na naší cestě ideálně ještě před tím, než se první křivka stočí k zemi.


Otázky k zamyšlení:

  • Do kdy bych byl rád profesně aktivní?

  • Jak si představuju svou profesní aktivitu pro druhou polovinu života?

  • Jak vypadá moje osobní Sigmoid křivka? Kde jsem na ní teď?

  • Jsem ve stejné fází v práci, v roli rodiče, partnera, …?

  • Co může být můj (sebemenší) krůček správným směrem?


Moc děkujeme všem, kdo se do průzkumu zapojili. Velké poděkování patří také Martinu Šafaříkovi, který nám pomohl dotazník sestavit a zpracovat výstupy.




Kam si můžete přijít pro další inspiraci?


Dlouhověkost a zdraví: Jde to ruku v ruce? - svižné setkání MMM INSPI 6.10.203 8-9:30, tentokrát s Davidem Vrbou

Učení (se) a midlife - ranní zamyšlení MMM INSPI 20.10.203 8-9:30, tentokrát s Ivetou Clarke

Báječný Midlife Premium - 12 týdenní jízda se zastaveními, inspirací od zajímavých hostů i mezi sebou navzájem, začínáme 5. listopadu


Věříme, že na midlife i léta po něm se můžeme těšit. Sami jsme na cestě. Hledáme, chybujeme a učíme se každý den. Přinášíme inspiraci, zajímavé zdroje i otázky, které provokují. Spojujeme zajímavé lidi, vytváříme prostor pro sdílení i hlubší zamyšlení. Pokud vás napadá kdokoliv, pro koho by tato inspirace mohla mít hodnotu, přepošlete mu link na tuto zprávu.


Chcete dostávat tipy “Jsme ve středu” pravidelně do e-mailu? Dejte nám vědět, zařídíme to.


bottom of page