top of page

Midlife v číslech II


JSME VE STŘEDU #14

Přemýšlení nad výsledky průzkumu "Já a můj midlife", díl II


Co se v midlife potřebujeme naučit? Jak na to jdeme?


Druhý díl našeho mikro-seriálu zamyšlení nad odpověďmi sesbíranými od více než stovky midliferů. Hledali jsme inspiraci. Zajímavé momenty. Otázky, které můžeme rozpracovat dál.


V prvním díle jsme naťukli téma Práce a druhá polovina života. Dnes to bude o Rozvoji v midlife. V dalších dílech se můžete těšit na vztahy, osobní život, zdraví, psychickou pohodu a určitě také na téma smysluplnosti - to se v tématech objevovalo nejčastěji.



Co se potřebujeme naučit?

Nejčastější odpověď na tuto otázku míří k hledání rovnováhy. Nabrat energii a vybalancovat v práci a v životě to, co nám energii bere a dává. Učit se zvládat těžké situace, které naši rovnováhu výrazně vychýlí. Na dalším místě jsou dovednosti potřebné pro předávání svých zkušeností. Učíme se moudře rozvíjet, být relevantním rádcem. Objevuje se také zaměření na poznávání sama sebe, uvědomění si, kam mířím a co chci dělat, nebo práce na konkrétních oblastech, ke kterým už směřuji. Více než 10% lidí cíleně pojmenovalo, že se chce aktivně vzdělávat v digitálních dovednostech. Nezůstat pozadu, zjednodušovat si život a navíc tak trénovat mozek, rozvíjet kognitivní funkce. Nejen pro svou profesi, ale i pro své mentální zdraví a jako prevenci demence.


Dvě charakteristiky, které se objevují napříč odpověďmi, jsou Odvaha a Disciplína.

A to se krásně propojuje s diskusemi na jarním programu Báječný Midlife Premium. Iveta Clarke mluvila o tom, že odvaha zdaleka nemusí být o velkých hrdinských činech. Je často o malých každodenních krocích, o posouvání hranice, kam se odvážím jít. Třeba tím, že řeknu svůj názor nebo ukažu na hodnotu, která je pro mne velmi důležitá, i když vím, že důležitým lidem okolo sebe tím neudělám radost. Vlídně ale jednoznačně pojmenuji to, co se mi nelíbí. Nebo tím, že ukážu svou zranitelnost, třeba v situaci, kdy jako lídr / rodič / "ten zkušený" něco (zatím) neumím nebo nevím. Každý sebemenší krůček v této oblasti je tréninkem odvahy.


Otázky k zamyšlení:

  • Které rozvojové téma je teď klíčové pro mě osobně?

  • Co, když se na to zaměřím, mi pomůže posunout se i v dalších oblastech?

  • A pokud nemám zrovna teď energie nazbyt… Do jaké rozvojové oblasti se mi zrovna teď chce? Rozvoj přece nemusí být dřina :-) Které téma jde zajímavým směrem a zároveň mi dobije energii nebo třeba vykouzlí úsměv na rtech?


Jaké cesty rozvoje volíme?

Asi není překvapením, že většina z nás preferuje kombinaci různých metod.


73% lidí rádo začíná v klidu, sami nad knihou, sledováním podcastů nebo videí, nebo s online programy. Někteří je berou jako doplněk k diskusi s ostatními lidmi ve svém okolí.


Síla interakce je (nejen) v midlife obrovská. Většina lidí využívá kratší setkávání ve skupině s dalšími midlifery, 45 % lidí si dokáže najít čas na delší, například víkendové programy. 58% jde rádo cestou individuální spolupráce, například s mentorem.


Otázky k zamyšlení:

  • Jaká rozvojová cesta je ta nejlepší pro mě a mé téma v tuto chvíli?

  • Potřebuju si přemýšlet sám/a, doplňovat si inspiraci z článků a videí, v klidu si rovnat myšlenky? Co pro mě může být zajímavý zdroj? Kdy a jak se mu chci věnovat?

  • Nebo se chci naopak více inspirovat v rozhovorech s lidmi, kteří řeší podobná témata? Říkat své myšlenky nahlas a slyšet, jak přemýšlí ostatní? Sdílet, co se mi podařilo, i kde potřebuju podporu? Jak skupinu, která řeší mé téma, najdu? Nebo jak si ji vytvořím?

  • Potřebuju podporu někoho zkušeného, kdo mě vyslechne a poradí? Kdo v mém okolí to může být? Vedle zkušených mentorů a koučů máme často ve svém okolí někoho (mnohdy zatím neviditelného ;-), kdo nám může pomoci. Kdo by to mohl být u mne?

  • Nebo je teď prostě jen čas měnit malé věci v životě, mít radost z drobností a do větších změn a rozvojů se vrhnout až na to přijde čas? Co pro mně tyto drobnosti mohou být?



Moc děkujeme všem, kdo se do průzkumu zapojili. Velké poděkování patří také Martinu Šafaříkovi, který nám pomohl dotazník sestavit a zpracovat výstupy.




Kam si můžete přijít pro další inspiraci?


Dlouhověkost a zdraví: Jde to ruku v ruce? - svižné setkání MMM INSPI 6.10.203 8-9:30, tentokrát s Davidem Vrbou

Učení (se) a midlife - ranní zamyšlení MMM INSPI 20.10.203 8-9:30, tentokrát s Ivetou Clarke

Báječný Midlife Premium - 12 týdenní jízda se zastaveními, inspirací od zajímavých hostů i mezi sebou navzájem, začínáme 5. listopadu


Věříme, že na midlife i léta po něm se můžeme těšit. Sami jsme na cestě. Hledáme, chybujeme a učíme se každý den. Přinášíme inspiraci, zajímavé zdroje i otázky, které provokují. Spojujeme zajímavé lidi, vytváříme prostor pro sdílení i hlubší zamyšlení. Pokud vás napadá kdokoliv, pro koho by tato inspirace mohla mít hodnotu, přepošlete mu link na tuto zprávu.


Chcete dostávat tipy “Jsme ve středu” pravidelně do e-mailu? Dejte nám vědět, zařídíme to.


bottom of page