top of page

O změnách a uzavírání


JSME VE STŘEDU #21


Nezdá se vám taky, že čas běží rychleji? Řešit jednu věc znamená odložit jinou. A pak přijde další, ještě naléhavější. Práce, rodina, všechny ty společenské a profesní závazky… Prostě je všeho nějak moc. A někdy je tak nějak příliš i věcí, které nám dříve dělaly radost a dodávaly energii. Koníčků, pravidelných akcí s přáteli z vysoké, věcí, které jsme nashromáždili. A možná i lidí se kterými se vídáme.

Náš život je o přidávání a hromadění. Vzdělání, dovedností, partnera/partnerů, dětí, úspěchů v práci, aut, nemovitostí i movitostí, zážitků, kontaktů... Svět přináší stále nové informace, návrhy, a důrazná doporučení, co ještě umět, zažít, pořídit si.


Přidáváme a přidáváme… ale najednou přijde chvíle, kdy je naše absorpční kapacita naplněná. Ba přeplněná.



Jak z toho ven? Do čeho dávat energii a do čeho ne? Něco bude třeba uzavřít, něčeho se zbavit. Jak moudře uzavírat? Kdy to chce rovnou skočit, a kdy delší přípravu? Potřebujeme posílit trpělivost nebo odvahu? Jak jdou dohromady konce a začátky?


Pokud si kladete tyhle otázky, asi jste v situaci, kdy potřebujete nějakou změnu. Nebo jí právě procházíte. Odpovědi většinou nepřijdou samy od sebe. Někdo potřebuje sabbatical, někomu stačí rozhovory s kamarády, jinému terapie ...


Ale možná chcete začít už dnes. Pokud máte 10 minut a chuť, dejte si třeba k dnešní ranní kávě zamyšlení nad těmito otázkami:


  • Co mi v životě jde snáz? Začínání nebo uzavírání?

  • Jsem člověk, který raději vše plánuje a pečlivě připravuje? Nebo je můj život spíše soustava skoků do neznáma, se kterými si vlastně vždycky docela dobře poradím?

  • A co ode mne vlastně potřebuje moje aktuální situace? Potřebuju právě teď něco nového nastartovat, vnášet do života nové věci? Nebo spíše uzavírat a vytvořit si prostor?

  • Pomůže mi více přípravy a trpělivosti? Nebo je už čas na odvážný skok? A jsou to pro mě vlastně protipóly? Co takhle odvážně uzavírat posílen energií z těšení se na smysluplné nové věci, které si chci do života vnést? Nebo se vědomě připravit na zvládnutí nejhoršího scénáře a pak prostě odvážně skočit?

  • Abych to zvládl/a, co se potřebuju naučit?

  • Kdo mi s tím může pomoci?

  • Co bude můj první (klidně maličký) krok?

PS: Za otázkou, co uzavřít a co začít, se často skrývá víc, než se na první pohled zdá.

Znám opravdu sám sebe? Vím, co mi energii dává a co bere? Vím kam jdu? A co už teď mám, na čem můžu stavět? Mám okolo sebe lidi, kteří mě na cestě podpoří? Se kterými mohu o podobných tématech mluvit?

Odpovědi většinou nepřijdou samy od sebe, pokud si tyto otázky vědomě nepoložíme. A v době, kde “je toho tak nějak moc” bývá nejtěžší najít si na ně čas.

Někdy je potřeba chvíli počkat. Někdy udělat odvážný skok a velký čas si vytvořit. A někomu naopak pomáhají kratší pravidelná zastavení, mikročasy pro sebe. Sám se sebou, s koučem nebo třeba se skupinou lidí, kteří řeší podobná témata. Cest je mnoho, jednou z nich může být třeba Báječný Midlife Premium - série krátkých zastavení rozložená v čase 12 týdnů.



Tipy pro nejbližší týdny s MMM:


12.1.2024 8-9:30 MMM INSPI: O změnách a uzavírání Pokud se chcete na chvíli zastavit a nasbírat si inspiraci k tomuto tématu, přidejte se na svižné ranní inspirativní setkání.


A pokud u vás dozrál čas se opravdu pohnout, mrkněte se na program Báječný Midlife Premium. V části GET FREE se bavíme o tom, jak si v životě vytvořit prostor, vědomě a s respektem uzavírat a moudře přidávat.




Věříme, že na midlife i léta po něm se můžeme těšit. Sami jsme na cestě. Hledáme, chybujeme a učíme se každý den. Přinášíme inspiraci, zajímavé zdroje i otázky, které provokují. Spojujeme zajímavé lidi, vytváříme prostor pro sdílení i hlubší zamyšlení. Pokud vás napadá kdokoliv, pro koho by tato inspirace mohla mít hodnotu, přepošlete mu link na tuto zprávu.


Chcete dostávat tipy “Jsme ve středu” pravidelně do e-mailu? Dejte nám vědět, zařídíme to.


bottom of page