top of page

V jakém čase žijete svůj čas?


JSME VE STŘEDU #15

Tentokrát krátké zamyšlení s Braněm Jakabovičem


"Zajímám se o budoucnost, protože tam strávím zbytek svého života." Pamatuji si, jak mě tento citát Charlese F. Ketteringa, významného amerického inovátora, přiměl na prahu dospělosti přemýšlet o své budoucnosti. A to přirozeně nastartovalo posun mé pozornosti na mé budoucí já. Pomohl tomu jistě i vzdělávací systém, který nás, dle Zimbardovy teorie časové perspektivy, proměňuje z přítomně-zaměřených hedonistů na do-budoucnosti-zaměřené individuality.

Během pár let jsem si, ještě před ukončením vysoké školy, ujasnil, že mou touhou je založit (neziskovou) organizaci s významným pozitivním dopadem na společnost. Zároveň jsem si však uvědomil, že abych to dokázal, potřebuji nejdřív intenzivní zkušenost v business sektoru. Vybral jsem si poradenství. K žádanému místu by mi však pomohla předchozí pracovní zkušenost v zahraničí. Chtěl jsem jí získat mimo Evropu a vybral si Latinskou Ameriku - k tomu však bylo potřeba naučit se španělsky. A tak jsem jako první krok začal poslechem španělštiny z audiokazet (digitální nástroje jsem ještě neznal). Pak se přidaly další a další, větší a větší kroky.


A já své tehdejší přítomnosti nadřadil žádoucí budoucnost.


"Future-focus" dokáže člověka nabít velikou energií. Dokáže ho přesvědčit, že nic není nemožné. Postupně jsem byl schopen vytvářet své pracovní i osobní plány na měsíce až roky dopředu. S důrazem na budoucnost jsem přirozeně budoval i své návyky (stanovení a zhodnocování plánů aktivit každý týden, kvartál či rok). Většinu druhého kvartálu svého života (řečeno midlife filozofii) jsem tak prožil v budoucnosti.


Znamenalo to mnoho kompromisů, odříkání nebo občasného trápení. Jasně si pamatuji jedno nedělní dopoledne, kdy jsem jen z okna pozoroval, jak manželka učí naši první dceru jezdit na kole. Já měl důležitou telekonferenci, která nám mohla pomoct získat nový projekt a tím zajistit můj další kariérní posun.


Přesto se nedívám na ty roky vůbec s trpkostí. Důraz na budoucnost mi pomohl stát se tím, kým jsem.

Získat mnoho dovedností. Dosáhnout zajímavých pracovních milníků. Zajistit rodinu. A také spoluzaložit před 11 lety vysněnou organizaci, která již pomohla více než 5 tisícům mladých lidí v jejich osobním rozvoji - a spolu s kolegy v nich vidíme budoucí osobnosti světa businessu nebo státní správy.


Vstup do třetího kvartálu však dokáže přinášet nové perspektivy. I Muhammad Ali svého času řekl, že "Člověk, který se v padesátce kouká na svět stejně jako ve dvaceti, promarnil 30 let života."


Já sám si uvědomuji, že mnoho snů z mládí už asi nenaplním. Hvězda NHL ze mě nebude. Asi není reálné očekávat, že bych vedl nějakou Fortune 500 firmu. Zkušenosti mě naučily, že i když přesvědčení 'nic není nemožné' dává silnou motivaci, realita přináší řadu přirozených limitů. Zdaleka ne všichni účastníci programů námi založené neziskovky chtějí opravdu měnit naší CZ-SK společnost. Část z nich například “jen” touží vyrazit do světa bez potřeby se vrátit. V posledním roce mi konflikt na Ukrajině nebo vážné zranění kolena připomněli, jak velkou část svého života či budoucnosti nemám pod kontrolou.

To však neznamená ústupky v mém odhodlání prožít úspěšný a radostný život.


Pro mě je to hlavně impulz přenést část těžiště z budoucnosti na přítomnost.

Dnes se učím mnohem více užívat kouzlo okamžiku. Některé mohou působit až ezotericky - pobyt v přírodě, zpěv ptáků, večeře s rodinou, výlet s přáteli. Také u pracovních schůzek mnohem více vnímám nejen 'co mi jednání přinese', ale také 'jakou mám z něj energii.' Dokážu být vnímavější k radostem či obavám jiných lidí. A dokonce se přistihnu, že i při sportu již nechci jen překonávat rekordní výkony, ale především si užívat radost z pohybu. Tento větší příklon k přítomnosti se přepisuje i do mých návyků. Stále týdně plánuji úkoly a kalendář. Zároveň si zvědomuji nejintenzivnější zážitky předchozího týdne (v průměru je jich přes 10) a pojmenovávám ty, na které se těším v dalších 7 dnech.

I na prahu třetího kvartálu intenzivně řeším mnoho budoucích projektů (jinak bych neinvestoval finance a nervy do rekonstrukce domu). Zároveň si uvědomuji, že žiju hlavně tady a teď - a nehodlám všechny radosti dneška obětovat možným zářným zítřkům.

A v jakém čase žijete vy ten svůj čas?


Braňo Jakabovič

Social entrepreneur, poradce, mentor, facilitator, MMM Managing Partner


Braňovou snahou je inspirovat ostatní k naplnění svého potenciálu s pozitivním dopadem na společnost. Baví ho propojování a budování synergií mezi různými světy. Jako 'Čechoslovák' dělí svoji pozornost, práci a život mezi Česko i Slovensko. Část své kariéry strávil prací v poradenství a vedením korporací. Druhou část věnoval zakládání a vedení vzdělávacích neziskových organizací. Naplňuje ho vytváření strategií a podpora transformací zavedených systémů i individuální pomoc jednotlivcům v jejich osobním rozvoji. Řadu let podporuje mladé talenty a organizace při dosahování udržitelného dopadu jako mentor, facilitátor nebo poradce.



Kam si můžete přijít pro další inspiraci?


Dlouhověkost a zdraví: Jde to ruku v ruce? - svižné setkání MMM INSPI 6.10.203 8-9:30, tentokrát s Davidem Vrbou

Učení (se) a midlife - ranní zamyšlení MMM INSPI 31.10.203 8-9:30, tentokrát s Ivetou Clarke

Báječný Midlife Premium - 12 týdenní jízda se zastaveními, inspirací od zajímavých hostů i mezi sebou navzájem, začínáme 5. listopadu


Věříme, že na midlife i léta po něm se můžeme těšit. Sami jsme na cestě. Hledáme, chybujeme a učíme se každý den. Přinášíme inspiraci, zajímavé zdroje i otázky, které provokují. Spojujeme zajímavé lidi, vytváříme prostor pro sdílení i hlubší zamyšlení. Pokud vás napadá kdokoliv, pro koho by tato inspirace mohla mít hodnotu, přepošlete mu link na tuto zprávu.


Chcete dostávat tipy “Jsme ve středu” pravidelně do e-mailu? Dejte nám vědět, zařídíme to.


bottom of page