top of page

Práce, důchod, smrt? Vyskočte ze zastaralých kolejí!


JSME VE STŘEDU #7

Tentokrát inspirace od Toma Goodwina


Často jsme zapadlí v krabičce minulých přístupů a řešení. A nejde zdaleka jen o vytváření kreativní kampaně nebo hledání nového řešení pro zákazníka. Často jde o hluboko zakotvené předpoklady, na kterých stavíme svůj život. Nedávno nás zaujalo zamyšlení skvělého Toma Goodwina nad předpoklady, na kterých mnohdy stavíme svůj pohled na práci, důchod a příjmy celkově. Zajímá vás, co je pro-tirement?


Tomovo zamyšlení ze závěru 2022:


Nedávno jsme se setkali s krásným termínem "PRO-TIREMENT" (podle wiktionary: Protirement = brzký "re-tirement," odchod do důchodu s pozitivním záměrem věnovat se něčemu, co nás bude více naplňovat.)


Jednou ze zvláštních věcí na moderním světě je, že velká část z něj je postavena na základech a předpokladech minulosti.

Osmihodinová pracovní doba vychází z přesvědčení, že továrny nejlépe fungují 24 hodin denně, mít 2 x 12 hodinovou směnu by bylo pro člověka příliš únavné a 4 x 6 hodin celkově příliš neefektivní. Volební systém v USA je postaven postaven na předpokladu, že miliony lidí v zemi nemohou mít přímý hlas, protože v začátcích USA by bylo nemožné doručovat miliony zpráv poštou (představte si, kolik koní a povozů by to znamenalo), takže potřebujete volený hlas, který bude jednat vaším jménem. Koncept důchodu je založen na myšlence, že bychom měli pracovat celý život, dokud nebudeme zbyteční. Protože práce byla převážně manuální, ve věku 65 nebo 66 let byla lidská těla opotřebovaná a nevýkonná. Proto bylo lidem dopřáno po těch několik málo zbývajících let zůstat naživu, ale nepracovat.


Dnes je však řada věcí jinak...
  1. Hodnota, kterou mnozí z nás vytvářejí, pochází z naší mysli, nikoli z našich těl. Ve věku 70 let bude mnoho lidí, kteří čtou tento článek, chytřejších, moudřejších, informovanějších a hodnotnějších než kdykoli předtím. Představa, že bychom přestali pracovat a být užiteční už o několik let dříve, je šílená.

  2. Hodnota, kterou mnozí z nás vytvářejí, pochází z našich vztahů, a ne z naší přítomnosti na pracovišti. Ve věku 70 let bude mít mnoho lidí více kontaktů, hlubší adresáře a větší vliv než kdykoli předtím.

  3. (Pracovní) role nemusí být na plný úvazek. V minulosti byl lineární vztah mezi vytvářenou hodnotou a časem stráveným v práci. Za 4 hodiny práce se dosáhlo zhruba poloviny toho, co se dalo udělat za 8 hodin. Když hodnota vychází z naší mysli, představivosti a kontaktů, může 1 hodina práce vygenerovat větší hodnotu než 12 hodin. Nyní už není nutné, aby pracovní aktivita trvala 40 hodin týdně, může být 60, 6 nebo 2 hodiny.

  4. Nepotřebujeme mít jen jeden zdroj příjmů. Mám to štěstí, že mám asi 25 různých zdrojů příjmů. Některé jsou pasivní. Řada z nich je drobná. Příjmy lze dnes získat ze široké škály věcí, nejen z pronájmu vlastněných bytů, ale i z autorských práv, z poradenských rolí, ze založení dropshippingové společnosti, z monetizace vlivu, z airbnb volného pokoje, z řízení Uberu, z doučování, z drobných vedlejších příjmů, z investic atd. atd. atd.

To vše vyvolává otázku, proč by práce měla být binární. Proč bychom měli 40-50 let pracovat na 100 % a pak klesnout na 0 %?

Jistě existuje cesta, která kombinuje pracovní dobu, vášně, příjmy, cesta, která umožňuje pracovat různě dlouho. Cílem není nedělat žádnou práci, ale směřovat k práci, která nám přináší největší uspokojení a kterou můžeme řídit podle svých vlastních možností a radostí.




Kam si můžete přijít pro další inspiraci?


Dlouhověkost a zdraví: Jde to ruku v ruce? - svižné setkání MMM INSPI 6.10.203 8-9:30, tentokrát s Davidem Vrbou

Učení (se) a midlife - ranní zamyšlení MMM INSPI 20.10.203 8-9:30, tentokrát s Ivetou Clarke

Báječný Midlife Premium - 12 týdenní jízda se zastaveními, inspirací od zajímavých hostů i mezi sebou navzájem, začínáme 5. listopadu


Věříme, že na midlife i léta po něm se můžeme těšit. Sami jsme na cestě. Hledáme, chybujeme a učíme se každý den. Přinášíme inspiraci, zajímavé zdroje i otázky, které provokují. Spojujeme zajímavé lidi, vytváříme prostor pro sdílení i hlubší zamyšlení. Pokud vás napadá kdokoliv, pro koho by tato inspirace mohla mít hodnotu, přepošlete mu link na tuto zprávu.


Chcete dostávat tipy “Jsme ve středu” pravidelně do e-mailu? Dejte nám vědět, zařídíme to.


bottom of page