top of page

Věda o štěstí


JSME VE STŘEDU #3

Tentokrát s Danem Frolcem


Představte si…

Jsem na pláži. Je tu krásně. Pravidelný zvuk vytvářený jemným šploucháním malých vln se dotýká mých uší a vytváří atmosféru klidu a pokoje.

nebo

Prší. Sedím v zahradním altánku a užívám si jednotvárný zvuk deště padajícího do trávy, na listy stromů a z listů na střechu. Překrásný déšť.

Co se vám líbí víc? Jste rádi na pláži? Nebo máte raději déšť? Nebo vám snad vadí, když prší? Je vlastně déšť "dobrý" nebo "špatný"? Pro některé z nás umí déšť vytvořit nádherné chvíle, můžeme běhat v loužích, můžeme se zavrtat pod deku s knihou, můžeme sbírat dešťovou vodu a pak s ní zalévat zahradu (pro nás praktické). Pro jiné znamená dešťová přeháňka nepříjemné mokro, špinavé a vlhké kalhoty a sukně, šero, nemožnost jít si zahrát svůj oblíbený tenis…

Dnešní zamyšlení je o vědě o štěstí. Jak rozhodujeme, co přináší štěstí a co ne? Co je dobré a co špatné?



Když se nad tím společně zamyslíme: déšť sice může vyvolávat různé popsané emoce, pravděpodobně však nemá žádné "opravdové" nebo "univerzální" vlastnosti. Všechna přídavná jména, všechny pocity si vytváříme sami, v naší mysli. My rozhodujeme, zda je "dobrý" či "špatný". Dešti je (naštěstí) jedno, co si o něm myslíme, a prostě se jen snáší z mraků dolů.


A co když můžeme svůj mozek vytrénovat, aby vždy, nebo alespoň hodně často, nacházel na jakékoliv situaci pozitiva? Představte si to! Možná můžeme.

Psycholog Shawn Achor mluví ve svém TEDu (s více než 25 miliony shlédnutí) o pozitivní psychologii a vědě o štěstí. Zabývá se otázkou, jak být šťastný/á bez ohledu na situaci, ve které se právě nacházíme.


Než se podíváte na krátký TED talk, zkuste si sami odpovědět na následující otázku:


Co podle vás platí o úspěchu a štěstí víc?

A) Víc pracovat -) dosáhnout úspěchu -) být šťastný

B) Být šťastný -) mít větší výkon -) dosáhnout úspěchu


Odpověď Shawna je jasná:


90% našeho štěstí je vytvářeno podle toho, jak náš mozek zpracovává svět okolo nás. 75% úspěchů v kariéře je dosaženo úrovní našeho optimismu, naší síti vztahů a schopnosti vidět stres jako výzvu a ne jako ohrožení.

Není to úžasné? Co když můžeme ovlivnit úroveň našeho štěstí nebo štěstí členů naší rodiny, přátel a kolegů a tak všichni dosáhnout lepších výsledků? Na konci videa vás čeká několik konkrétních tipů, jak se stát více pozitivními a tím šťastnějšími.


Ať vám Shawn Achor přinese radost a užitek. Navíc má k fascinujícímu příběhu ještě humor, který se mi moc líbí.

Krásný den,

Dan




Dan Frolec

CEO, poradce, mentor, autor, freediver, biker a dobrodruh naplno si užívající života žijící na Bali, MMM partner



Kam si můžete přijít pro další inspiraci?


Dlouhověkost a zdraví: Jde to ruku v ruce? - svižné setkání MMM INSPI 6.10.203 8-9:30, tentokrát s Davidem Vrbou

Učení (se) a midlife - ranní zamyšlení MMM INSPI 20.10.203 8-9:30, tentokrát s Ivetou Clarke

Báječný Midlife Premium - 12 týdenní jízda se zastaveními, inspirací od zajímavých hostů i mezi sebou navzájem, začínáme 5. listopadu


Věříme, že na midlife i léta po něm se můžeme těšit. Sami jsme na cestě. Hledáme, chybujeme a učíme se každý den. Přinášíme inspiraci, zajímavé zdroje i otázky, které provokují. Spojujeme zajímavé lidi, vytváříme prostor pro sdílení i hlubší zamyšlení. Pokud vás napadá kdokoliv, pro koho by tato inspirace mohla mít hodnotu, přepošlete mu link na tuto zprávu.


Chcete dostávat tipy “Jsme ve středu” pravidelně do e-mailu? Dejte nám vědět, zařídíme to.


bottom of page