top of page

Zdravotnictví 3.0 a co je pomalé umírání


JSME VE STŘEDU #16

Tentokrát s Davidem Vrbou


Kdo by rád mluvil o umírání? Přesto se nás všech týká. A měli bychom o něm něco vědět. Hned na začátku si pojďme umírání rozdělit do dvou skupin: rychlé a pomalé. To rychlé nastane, když do vás narazí náklaďák nebo když třeba textujete za jízdy. Taky může nastat při špatně připravené expedici do hor. V Africe to může být setkání s ebolou. Asi mi rozumíte.

Rychlá smrt však není srdeční selhání, i když přijde rychle a nenadále. S velkou pravděpodobností vznikalo už hodně dlouho. Vzpomeňte si na pořekadlo o džbánu a uchu. Pomalá smrt je výsledkem chronických chorob. Ty jsou zase výsledkem našeho životního stylu, vlivu okolí.

Pomalé umírání nezajímá, kolik máte peněz, ani kde jste se narodili. Zajímá je, jak jste žili, jak jste vědomě nebo nevědomě investovali do svého zdraví.


Pomalé umírání přichází pomalu a plouživě, často bez povšimnutí a je z 90% spojeno s:

  • kardiovaskulárními chorobami

  • rakovinou všeho druhu

  • neurodegenerativními chorobami

  • diabetem druhého stupně

Tyto 4 bestie se postarají o to, že někdy až 15 let života můžeme strávit více u lékaře než doma. To vidím u svých rodičů, u rodičů mých kamarádů, ale často i u svých vrstevníků. Mnohdy stojí pomyslně nad těmito čtyřmi zdroji dlouhého umírání obezita a s ní spojená metabolická nerovnováha.

Nastal čas osvětlit si anglické výrazy healthspan (HS) a lifespan (LS) v souvislosti s dlouhověkostí. Nešlo nezaznamenat, že v poslední době mluví právě o dlouhověkosti neboli longevity mnoho lidí. Uvádějí s přesvědčením, jak se naše děti dožijí stovky, ale třeba i to, že se už brzy dobereme k úplné nesmrtelnosti. Na to zapomeňme. My, všichni, kdo tohle čteme, umřeme.

Kdo by ale nechtěl žít déle? Asi většina z nás. Jak dlouho žijeme, je právě LS. Ten se za posledních 100 let natáhl o 30 let. Každý ale hned dodá, že vysokého věku by se chtěl dožít ve zdraví. A o tom je zase HS, tedy jak dlouho žijeme bez chorob a omezení.

Problém západního světa je právě oněch až 15 let (rozdíl mezi LS a HS), o kterých jsem už mluvil. Asi se shodneme, že chceme žít déle a ve zdraví, tzn., aby byl rozdíl mezi LS a HS co nejmenší. Proč se to v západním světě moc nedaří? A proč někde lépe (ve Skandinávii) a někde hůře (u nás nebo v USA)?

Moderní zdravotnictví, ale i bezpečnější život se postarali o to, že je méně a méně důvodů pro rychlou smrt. K tomu trocha historie. Můj velký vzor a zdroj informací Peter Attia mluví o třech vývojových stupních zdravotnictví (Z).


Z1.0, kdy lékaři pacienty hlavně pozorovali a používali přírodní léčiva. Dále hodně zkoušeli. Z2.0 je to, které začalo v době Listera, Pasteura a Semmelweise, kteří do nemocnic přinesli sterilno. Potom přišel penicilin a spousta vakcín proti virům. To vše mělo gigantický vliv na LS a odstranění hlavních důvodů rychlé smrti.

Z2.0 se však (snad s výjimkou kardiovaskulárních chorob) dost vyhnulo tématu pomalého umírání. To léčí Z2.0 až v okamžiku, kdy je většinou pozdě. Z2.0 nezajímá, jak a kdy chronické choroby vznikly. Na to se zaměřuje až Z 3.0, které ve světě popularizuje Peter Attia a u nás třeba Tomáš Šebek.

Peter Attia a jeho nejnovější kniha Outline

V případě tumorů, diabetu a Alzheimerovy choroby nebo infarktu je to o tom, co dělat, jak žít, abychom minimalizovali riziko jejich vzniku. Z3.0 je více o nás a méně o nemocnicích. To však za předpokladu, že o tomto oboru něco víme.

Z3.0 nám určitě nezaručí nesmrtelnost, ale postará se o to, abychom žili ve zdraví déle. Ve většině případů jde o změny v našem životním stylu, které nic nestojí. Jde pouze o lepší znalost vlastního těla a disciplínu v tom, co (ne)děláme, (ne)jíme, (ne)pijme.

Z3.0 jako mindset se týká všech, bez rozdílu věku. Specifickou roli však hraje právě v midlife, kdy máme poslední možnost výrazně ovlivnit snad vše v našem životě. Kolem 50 dochází k akceleraci nástupu mnoha možných chronických chorob. My to můžeme zastavit.

David Vrba a Petr Šrámek na akci Ministra zdraví v rámci Colours of Ostrava 2023
David Vrba a Petr Šrámek na akci Ministra zdraví v rámci Colours of Ostrava 2023

Z3.0 patří do konceptu 3L “long life learning”, tedy jak se naučit žít dlouho, když už jsme dostali do vínku díky Z2.0 více let. Je to jedna z hlavních částí rozvojového programu MMM, během kterého se dozvíte, jak si přenastavit život, abyste zvolili správnou trajektorii směrem k zdravé dlouhověkosti.


Peter Attia: Outline (nejnovější kniha skvělého odborníka na longevity)

Lifespan a healthspan (66 min, David Vrba a Petr Šrámek na akci Ministra zdraví, Colours of Ostrava)



David Vrba

Chief People and Culture Officer ČS, konzultant, mentor, kouč, infopreneur, inspirátor, MEA Alumni, MMM zakladatel

Více o Davidovi zde



Kde můžete Davida v nejbližší době potkat?


Dlouhověkost a zdraví: Jde to ruku v ruce? - svižné ranní setkání MMM INSPI 6.10.203 8-9:30

Báječný Midlife Premium - 12 týdenní jízda se zastaveními, inspirací od zajímavých hostů i mezi sebou navzájem, začínáme 5. listopadu



Věříme, že na midlife i léta po něm se můžeme těšit. Sami jsme na cestě. Hledáme, chybujeme a učíme se každý den. Přinášíme inspiraci, zajímavé zdroje i otázky, které provokují. Spojujeme zajímavé lidi, vytváříme prostor pro sdílení i hlubší zamyšlení. Pokud vás napadá kdokoliv, pro koho by tato inspirace mohla mít hodnotu, přepošlete mu link na tuto zprávu.


Chcete dostávat tipy “Jsme ve středu” pravidelně do e-mailu? Dejte nám vědět, zařídíme to.


bottom of page