top of page

4 světy, 4 zdroje energie


JSME VE STŘEDU #24


Zdravý, spokojený a naplněný život. Žiju ho už dnes? A chci, abych jej tak žil ještě dlouho? Co pro to už dnes dělám? A o čem všem to vlastně je? Nedávám čas a energii do něčeho zbytečně a nezapomínám na něco důležitého?


Jedna z možností, jak se na to dívat je koncept 4 kvadrantů, chcete-li, 4 světů. V literatuře jej potkáte v různých podobách a v různých formách. Vy kdo už jste s námi prošli některým z programů, jej znáte z kapitoly GET VIBRANT. Ladí s teorii Tonyho Robinsona i Petra Attia. Je jednoduchý, výstižný a dobře představitelný.


 

Mé fyzické Já

Midlife je snad poslední období života, kdy můžeme výrazně ovlivnit to, aby náš healthspan byl velmi podobný jako lifespan - abychom se dožili vysokého věku ve zdraví. Nechceme posledních 20 let trávit u lékaře. To je bohužel často realita dnešního západního světa a České republiky zejména. Naše fyzické Já je o pohybu, stravování, spánku, dýchání, zdravých dávkách fyzického stresu (otužování, námaha, půsty, …).


Mé mentální Já

Je třeba se starat o vlastní tělo a stejně tak je nutné se starat o vlastní mozek. Obojí je velmi propojené. Například aerobní cvičení je nejlepší obranou našeho mozku před demencí. Naše mentální Já je o schopnosti soustředění, práci s myšlenkami, výběru té správné “duševní stravy”, procvičování kognitivních funkcí, o všímavosti, meditaci, schopnosti dívat se na svět z různých úhlů pohledu, učit se nové věci.


Mé emoční Já

Naše emoce jsou ovlivněny tím, jak náš mozek funguje, jak pracuje s myšlenkami, zda umí ty negativní minimalizovat a pozitivní maximalizovat. Nedílnou součástí prožívání emocí jsou chemické reakce v našem těle. Vše je propojeno. Emoční Já je o naší schopnosti zvládat své stavy, pracovat s emocemi, všímat si krásných momentů, rozumět tomu, co nám radost přináší a co ne, umět to vyjádřit pro důležité lidi okolo sebe a také vnímat, jak to mají oni a vzít to do hry, vytvářet hluboké vztahy. Překvapivě sem patří také oblast financí. Spokojenost s ní je velmi subjektivní a zároveň úzce provázaná se slovy svoboda, jistota, bezpečí.


Mé spirituální já

Jde o propojení s naším vnitřním světem na jedné straně a s vyšším smyslem na straně druhé. Vnímání hodnoty toho, co světu přináším. Využívání svých silných stránek. Plnění svých snů. Rozvoj své lidskosti a charakteru. Objevování svého poslání. Víra v té nejčistší podobě.




Naše 4 světy jsou propojené. Jsou klíčovými pilíři pro náš dlouhý, zdravý, spokojený a naplněný život. Vědomá práce s nimi nám pomáhá mít život ve svých rukou.

Jak to vidíte vy? Obsahují 4 popsané světy vše důležité i pro vás osobně?  Jak na tom v jednotlivých oblastech jste? Nebojte, nepůjdeme teď do konkrétního dotazníku, který krok po kroku procházíme třeba na programu Báječný Midlife Premium :-)


Nabízíme 5 základních otázek k zamyšlení z nadhledu: 


  • Mám v jednotlivých oblastech dostatek ověřených a relevantních informací? Vím, co a proč dělat směrem k dlouhému, zdravému, spokojenému a naplněnému životu? Co z toho je klíčové pro mě osobně v mé konkrétní situaci? Čím je dobré začít? A jak se nezahltit a opravdu se krůček po krůčku posouvat? Jak si mohu informace doplnit?

  • Co už dnes v jednotlivých oblastech dělám?

  • A co mě osobně v jednotlivých oblastech brzdí?

  • Kdo mě na mé cestě už dnes podporuje? Kdo další by mi mohl pomoci?

  • Co je jedna sebemenší věc, kterou mohu udělat hned teď? *



*Myslíme to vážně. Hned teď. Je úplně na vás, co to bude. Může to být jakákoliv maličkost, do které se vám chce. Jen ji prostě udělejte. Třeba... Udělejte 10 dřepů. Zavolejte člověku, kterého máte rádi a dlouho jste s ním nemluvili. Na chvíli si sedněte, nadechněte se a srovnejte si myšlenky. Vyjmenujte 3 fajn věci, které v životě máte a poděkujte za ně. Usmějte se na někoho, kdo je teď blízko vás. Vypijte sklenici vody s citrónem. Vzpomeňte si na zážitek z minulosti, kdy jste cítili, že opravdu děláte něco smysluplného, přehrajte si ho před očima a užijte si to. Nebo cokoliv jiného, co napadlo právě Vás. A pokud Vám v tom bylo dobře, jen si řekněte, kdy byste podobnou radostnou maličkost chtěli udělat znovu :-)



 

Několik tipů od MMM, pokud jste rozhodnutí rok 2024 nastartovat opravdu jinak...

Svižné ranní online setkání zdarma, se zajímavými hosty v čele s olympioničkou Šárkou Strachovou, která má díky své kariéře sportovce k tématu začátků a konců velmi blízko


Je postaven na pečlivě sesbíraném a sestaveném obsahu (nejen) ke 4 energiím. 

Přináší videa, texty, inspiraci od hostů a možnost diskutovat nad tím, jak postupují ostatní. Je rozložen v čase, abyste vše mohli postupně vstřebat, zapojit do života a začít překlápět do zdravých návyků. Není to jednorázové novoroční předsevzetí, ani zázračná změna lusknutím prstu. Je to kus práce. Ale obsahuje řadu ingrediencí, které zvyšují pravděpodobnost, že se to povede.





Věříme, že na midlife i léta po něm se můžeme těšit. Sami jsme na cestě. Hledáme, chybujeme a učíme se každý den. Přinášíme inspiraci, zajímavé zdroje i otázky, které provokují. Spojujeme zajímavé lidi, vytváříme prostor pro sdílení i hlubší zamyšlení. Pokud vás napadá kdokoliv, pro koho by tato inspirace mohla mít hodnotu, přepošlete mu link na tuto zprávu.


Chcete dostávat tipy “Jsme ve středu” pravidelně do e-mailu? Dejte nám vědět, zařídíme to.


bottom of page