top of page

Nová zranitelnost


JSME VE STŘEDU #9

Tentokrát s Ivetou Clarke


Když přemítám o nástrahách středního věku, kdy nám najednou do životů vstoupí jakási vnitřní nejistota, váhání a pocit tápání z neznáma, které se před námi rozprostírá, napadá mě, že nejlépe toto období mohu vystihnout takto: jsme náhle zranitelní.


Zranitelnost je v naší západní kultuře veskrze vnímána jako slabost. Tím spíše, když se v jejích tenatech octneme ve zralejším věku. Jsme jaksi vyvedeni z míry: zažíváme pocit, že nemáme příliš odvahy riskovat to své jisté, necítíme energii a sílu udělat nějaký quantum leap, i když tušíme, že bychom měli něco změnit. Tušíme, že když něco sami nezměníme, změna nám hrozí i přesto, a jsme celí nesví ze své ztráty kontroly. Jsme celí nesví z toho, že život nabírá na obrátkách a krátí se.


Důsledkem toho jsme na emočně tenkém ledě.



Tyhle pocity všichni známe z našich předešlých životních etap, zejména pak – řečeno terminologií midlifera – z našeho prvního životního kvartálu. Být nachytán před tabulí nepřipravený, být odvržen partou, zůstat sám na tanečním parketu, nebo skórovat poslední v čemkoli – naše zkušenosti s „nejsem dost“ bývají mnohočetné.


Ve druhém kvartále života se učíme tyhle naše pocity dobře skrývat – univerzitní diplomy, získané kompetence, strmá korporátní kariéra, mnohé životní zkušenosti, partnerství a rodičovství, to vše jsou dobré způsoby, jak vystavět svou vnitřní sebejistotu, kterou pak máváme před očima svým sebe-pochybám…. A zvládáme to, více či méně.


A tak jsme najednou na prahu třetího životního kvartálu zaskočeni. Je to tu zase a nikam to nezmizelo.


Ten pocit, že si zase příliš nevím rady, ačkoliv už přece mám tolik zkušeností! Moje vlastní zkušenost s obdobím midlife mi napovídá, že v téhle životní fázi čelíme řadě nových věcí, a navíc se dějí takřka najednou. Zmíním ty, které znám od sebe nebo od lidí, se kterými pracuji: ztráta energie a vnitřní motivace, omrzení rutinou v práci i ve vztazích, realita vlastního stárnutí, změny v tělesné konstituci, charakterizované lékařem jako „přiměřené věku“, péče o nemocné a stárnoucí rodiče, nové vztahy s partnery našich dětí a nová definice rodičovství. Paradoxně jsme již mnohé zažili a mnohé víme. Co nás tedy může znovu nadchnout, co ještě jiného lze zažít?


Faktem je, že životní běh neobelstíme. Je třeba si přiznat, že jsme, milí midlifeři, opět v přechodu, v pořadí už druhém, a hodně vzdáleném tomu prvnímu, kdy jsme ze studentských let zráli k dospělosti a samostatnosti. Řekla bych, že náš první přechod je charakterizován jako cesta k vlastní nezávislosti. K dosažení úspěchu, jak jej definuje svět kolem nás. Klademe si otázku: jak takového úspěchu dosáhnu?

Ten druhý, midlifový, s sebou přináší novou otázku.


Co to znamená, žít naplno? Co to znamená pro mě?!


Je to cesta k opuštění komfortu hledaném v jistotách, cesta k důvěře nejen v sebe sama, ale i v něco, co nás vede. Pro mě je to třeba důvěra v jakýsi vnitřní vyšší přírodní řád, v běh věcí, které ovlivňuji, ale které se mi také samy nabízí do cesty a já je tak mohu nechat k sobě dojít, přivítat je jako impuls a využít ke svému růstu.


Jak se zranitelností, která, jak už tušíme, bude s námi pořád, tedy naložit? Dělat že není, že jsme cool a máme vše pod kontrolou? Hledat návody, jak se před pocity nejistoty a nepříjemnými emocemi lépe obrnit? Mám na to krátkou odpověď.


Zkuste se něčeho pustit. Třeba tam, kde držíte nejméně.


Vytvořte si skulinu, prostor k něčemu. Udělejte malou změnu. Tu nejmenší možnou. A čelte té malé změně se zvídavostí. Když začnete posilovat svou zranitelnost ze ztráty kontroly, a učit se hledat impuls v tom, co k vám v tom vakuu přichází, začnou se dít zázraky.



Každopádně (k)ladně aneb Zámyslník Ivety Clarke (podcasty, kde se (nejen) do tématu zranitelnosti můžete s Ivetou ponořit hlouběji)




Iveta Clarke

Inspirátorka leaderů, ambasadorka odvahy a zranitelnosti, podcastérka, světobčanka, vášnivá westernová jezdkyně a hledačka společenských témat, která jsou tabu, MEA Alumni, MMM mentorka




Kam si můžete přijít pro další inspiraci?


Dlouhověkost a zdraví: Jde to ruku v ruce? - svižné setkání MMM INSPI 6.10.203 8-9:30, tentokrát s Davidem Vrbou

Učení (se) a midlife - ranní zamyšlení MMM INSPI 20.10.203 8-9:30, tentokrát s Ivetou Clarke

Báječný Midlife Premium - 12 týdenní jízda se zastaveními, inspirací od zajímavých hostů i mezi sebou navzájem, začínáme 5. listopadu


Věříme, že na midlife i léta po něm se můžeme těšit. Sami jsme na cestě. Hledáme, chybujeme a učíme se každý den. Přinášíme inspiraci, zajímavé zdroje i otázky, které provokují. Spojujeme zajímavé lidi, vytváříme prostor pro sdílení i hlubší zamyšlení. Pokud vás napadá kdokoliv, pro koho by tato inspirace mohla mít hodnotu, přepošlete mu link na tuto zprávu.


Chcete dostávat tipy “Jsme ve středu” pravidelně do e-mailu? Dejte nám vědět, zařídíme to.


bottom of page