top of page

Ne, není Nový rok. A vadí to?


JSME VE STŘEDU #26


Víme že je dnes 31.1. Dnes není Nový rok. Přesto máme pro vás malé bilancující zamyšlení. Marshall Goldsmith říká, že nový život začíná každým ránem. Indické védy vidí nový začátek v každém nadechnutí. Proč se tedy nezamyslet nad tím, co nového začít, třeba právě dnes? Právě teď?


Pojďte se na chvíli zastavit s Davidem Vrbou:


Přeji vám VÍCE či MÉNĚ dobrý den, týden, měsíc i rok. S předsevzetími a osobním rozvojem to nemusí být zase tak složité. Minimalista by řekl, že to je o tom, jakých aktivit budeme dělat VÍCE a čeho naopak MÉNĚ. Máte v tom už jasno?

 

Čím starší jsem, tím více si uvědomuji, že dobrý život je o schopnosti řídit si svou energii, o schopnosti vědět, čeho bychom měli dělat více a čeho zase méně. Tedy, co nám energii dává a co nám ji bere. Stačí jen na chvíli přestat věnovat pozornost tomuto tématu a můžete být na šikmé ploše.

 

S přibývajícími roky si uvědomuji, že je to opravdu především na mně, jak můj život bude vypadat. Jasně, výjimkou jsou samozřejmě období, kdy se stane něco opravdu nepředvídatelného mimo naši kontrolu.

 

Můžete taky namítat, možná po přečtení knihy Atomové návyky Jamese Cleara, že nás, naše chování ovlivňuje především naše prostředí. Ano máte pravdu. Ale to si vytváříme taky povětšinou sami.

 

Cvičení na „VÍCE a MÉNĚ“ si dělám pravidelně už asi 5 let. Vždy se mrknu na své tzv. 4 životy: fyzický, mentální, emoční, spirituální. Zhodnotím si, jak mi to v daných oblastech šlo v minulém období. Tak trochu se oznámkuji. Nicméně jsem na sebe hodný. Když se něco nepovedlo v minulém období, může se to podařit v tom následujícím.




 

Smyslem není pranýřovat se. Je to spíše retrospektiva, reflexe. Z té vyplyne, čemu se budu chtít věnovat, na co se budu chtít zaměřit do budoucna. Na rovinu, nejde se zaměřit na vše najednou. Je třeba si určit priority. Začněte tím, že si řeknete, ve které ze 4 části života vám to drhne nejvíce.

 

Potom můžete jít do větší hloubky. V každém ze 4 životů jsou minimálně 4 podoblasti, kterým je třeba věnovat pozornost. Tak třeba v tom fyzickém jde o pohyb, stravu a na konec spánek a odpočinek. Pro všechny oblasti si vytvořím takový mini akční plán. Ten si potom nalepím na dveře své pracovny, tak abych ho viděl nejen já, ale i mé okolí. 

 

A abych byl ve svém příkladu konkrétní: Co jsou pro mě aktuálí oblasti, na které bych se chtěl zaměřit? Vybírám jen výcuc ze všech 4 oblastí života: 


Více pohybu a pobytu v přírodě. A to minimálně 15’ tzv. HIIT každý den. Méně alkoholu. Z toho vyplyne lepší spánek a úbytek váhy. Méně jíst (max 2x denně). Jíst pouze to, co by poznala babička, tedy žádná zprocesovaná jídla. Mám výhodu. Rád si vařím.

 

Více času s kamarády a s rodinou. Více poznávat své limity a posouvat své vědomí. Chci se znovu vrátit k pravidelné meditaci, kterou jsem v posledních měsících trochu šidil. Chci být taky hlasitější, když s něčím opravdu nesouhlasím. Přestat se potkávat s lidmi, kteří mě vysávají.

 

Více se taky chci vracet ke svému poslání: Inspirovat lidi, aby dělali více vědomých rozhodnutí častěji. Budu se stále zdokonalovat v oblastech, ve kterých mohu být v práci relevantní jako specialista, možná i role model.

 

Podržet si chci taky pár dobrých návyků, které už v životě dlouhodobě mám. Mezi ně patří ledová sprcha, ranní čtení, vstávání v 5:30, kvalitní doplňky stravy, vědomé dýchací techniky, cestování se ženou, ale taky bez ní.

 

Našli jste si v tom svůj kousek inspirace? Na co se chcete (a potřebujete) zaměřit vy? Čeho chcete dělat více a čeho méně? Nemusíte dělat velké zastavení. Možná stačí jedna malá věc. Jen s ní nečekejte na další Nový rok. Prostě začněte dnes.


David Vrba





Věříme, že na midlife i léta po něm se můžeme těšit. Sami jsme na cestě. Hledáme, chybujeme a učíme se každý den. Přinášíme inspiraci, zajímavé zdroje i otázky, které provokují. Spojujeme zajímavé lidi, vytváříme prostor pro sdílení i hlubší zamyšlení. Pokud vás napadá kdokoliv, pro koho by tato inspirace mohla mít hodnotu, přepošlete mu link na tuto zprávu.


Chcete dostávat tipy “Jsme ve středu” pravidelně do e-mailu? Dejte nám vědět, zařídíme to.


bottom of page