top of page

A to už je jako všechno?


JSME VE STŘEDU #25


“Hlavní” životní věci odškrtnuty. Škola vystudována, děti vychovány, dům postaven, strom zasazen, úspěch v práci dosažen…  Hm. A to je jako všechno? 


Dřív to byla jízda, pořád se něco dělo, bylo o co bojovat, k čemu směřovat. Teď to je takové…nijaké. Chybí tomu lehkost, zajímavost, a popravdě někdy i smysl. .. Je tenhle život opravdu tím, , co chci? Proč to vlastně dělám? Chci se posunout. Ale kam? A z které strany do toho? Musí to znamenat vzdát se jistoty? Skočit do neznáma? Nebo si mám do života něco nového přidat? Ale kde na to vzít energii a čas? Vždyť moje dny jsou nadupané od rána až do večera… Takhle budu žít celou druhou půlku života?   


Na jednom z prvních workshopů MMM zazněla otázka: “Jak ale přijít na to, co bych měl dělat? Je těžké vymyslet své poslání...”


Mário Drosc se tehdy nadechl a řekl dvě jednoduché věty:

“Poslání se nevytváří. Poslání se objevuje.” 

Přemýšlení s tužkou a papírem má při hledání poslání určitě svou roli. Důležité je však také dívat se okolo sebe. Zkoušet zformulovat první kousky poslání nahlas. Ptát se lidí kolem, jak to mají oni. A hlavně, všímat si sebe samotného v každodenních situacích.


A čeho si při objevování všímat?


Tip1: Inspirujte se osvědčenými koncepty


Japonský koncept IKIGAI nabízí 4 oblasti pro vaše objevování:


Co miluju?

Jaké jsou mé hodnoty, vášně a sny? V čem mám velkou energii? Co mě opravdu baví?

V čem jsem dobrý?

Co jsou mé silné stránky, co mi přirozeně jde a když to dělám, tak mi to energii spíše přidává než bere?

Co svět potřebuje?

Kde je potřeba zmenšit trápení, zvětšit perspektivu, přidat něco krásného nebo užitečného? A co z toho se mnou rezonuje nejvíce? 

Co mě uživí?

Jaké jsou možnosti? A co pro mě vlastně znamená „uživit se“? Kolik toho opravdu potřebuji, abych mohl/a žít spolu s důležitými lidmi okolo sebe spokojený život? 


… a kde se všechny tyto body protínají? Co je mé IKIGAI, poslání, moje severka?


Další inspirací může být také zastavení s Richardem Leidrem, autorem tzv. “Ubrouskového testu” - zkuste třeba video: Richard Leider:  How to unlock the power of purpose (16 min)



Tip2: Pojďte na to krok za krokem a nebuďte sami


Ikigai i 3 otázky Richarda Leidra předpokládají velmi dobrou znalost sebe sama, poznání světa i prozkoumávání vlastních myšlenek v diskusích s ostatními. Podporu na této cestě vám mohou přinést mastermind skupiny nebo programy typu Báječný Midlife Premium. Krok za krokem vás provedou důležitými otázkami, pravidelná zastavení vás udrží u tématu a skupina a hosté přinesou nové pohledy.  


Jedním z průvodců programem je také Braňo Jakabovič, který se do tématu objevování smyslu v posledních měsících ponořil také v rámci Modern Elder Academy Chipa Conleyho, v online programu Life in Purpose:


"Už koncem VŠ jsem si formuloval osobní poslání. Pomáhalo mi směřovat energii a dělat životní rozhodnutí. Své poslání jsem odvodil primárně od potřeb tohoto světa (co chci pomoct změnit) nebo potřeb lidí kolem mě. Postupem let jsem si však čím dál víc uvědomoval, jak hodně času dělám věci, které mě nebaví, nejdou mi nebo mi prostě nedávají energii. Dělám je, protože je svět či druzí potřebují. V programu Modern Elder Academy jsem si uvědomil, že ideální poslání (a to hlavně v druhé polovině života) musí vycházet primárně z mých vášní a silných stránek. Pokud dělám věci dobře a s vášní, svět to ocení. Radost a přínos musí být oboustranné. Poslání není obětovat se myšlence. Ale radostně ji žít."

Braňo Jakabovič, MMM Alumni, průvodce programem Báječný Midlife Premium



Neptejte se, co svět potřebuje. Zeptejte se sami sebe, co vás naplňuje životem - a pak to jděte dělat. Protože to hlavní, co svět potřebuje, jsou lidé plní života."

Howard Thurman


Chcete něco opravdu změnit a setkávat se s lidmi, s nimiž si můžete navzájem pomoci? 

Báječný Midlife Premium začíná už 21.1.2024. Pro čtenáře MMM "Jsme ve středu" stále platí kód na slevu 1500 Kč. Stačí při registraci zadat: BMP-CTENARI-1289.


 

A jaký je váš tip?


Jakou zkušenost máte vy? Jak objevujete své poslání? A jak to dělají lidé ve vašem okolí, kteří Vám mohou být inspirací?


Přejeme dobrodružné objevování Vašeho poslání. Nespěchejte. Choďte s očima, ušima a hlavně srdcem otevřenými. Zkoušejte a ochutnávejte. Poznávejte sami sebe. A když začnete tušit směr, začněte hledat sweet spots - malé momenty, kde se vám podaří protnout to, co chcete a to, co vám vaše aktuální situace dovolí. 






 

A pokud chcete nejdřív ochutnat, nebo se prostě jen přijít inspirovat:

Svižné ranní online setkání zdarma, se zajímavými hosty v čele s olympioničkou Šárkou Strachovou, která má díky své kariéře sportovce k tématu začátků a konců velmi blízko





Věříme, že na midlife i léta po něm se můžeme těšit. Sami jsme na cestě. Hledáme, chybujeme a učíme se každý den. Přinášíme inspiraci, zajímavé zdroje i otázky, které provokují. Spojujeme zajímavé lidi, vytváříme prostor pro sdílení i hlubší zamyšlení. Pokud vás napadá kdokoliv, pro koho by tato inspirace mohla mít hodnotu, přepošlete mu link na tuto zprávu.


Chcete dostávat tipy “Jsme ve středu” pravidelně do e-mailu? Dejte nám vědět, zařídíme to.


bottom of page